Tiesitkö, että alun perin pelmenit ovat tulleet tunnetuksi Venäjällä suomalais-ugrilaisen kansan, udmurttien, perinneruokana? Taikinan ohje on Terijoelta, ja täytteenä on karitsanjauhelihaa. Juuri täyte on ratkaisevassa roolissa pelmenien onnistumisessa, joten hyvään lihaan kannattaa panostaa.

Taikina

2 dl vettä
4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
Suolaa

Sekoita ensin vesi, kananmunat ja suola. Lisää jauhot. Vaivaa takina hyvin  ja siirrä se lepäämään jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi. Me käytimme puolet taikinasta seuraavana päivänä, ja yön jääkaapissa viettänyt taikina oli jotenkin erityisen helppo käsitellä. Eli jos viitsit, tee taikina jo edellisenä päivän jääkaappiin.

Täyte

300 g karitsan jauhelihaa
1 sipuli
2 – 3 valkosipulinkynttä
Suolaa
Pippuria

Silppua sipuli ja valkosipulit pieneksi ja sekoita jauhelihan sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Jaa taikina kahtia ja kauli kumpikin ohueksi levyksi. Käytä reilusti jauhoja, jotta pystyt käsittelemään taikinaa ja se irtoaa kunnolla pelminimuotista. Levitä toinen taikinalevy muotin päälle. Laita jokaiseen koloseen noin teelusikallinen jauhalihaseosta. Levitä toinen taikinalevy kokonaisuuden päälle. Painele lopuksi kaulimella niin, että pelmenimuotin päällys on tasainen ja näet pelmenien äärilaidat. Nosta muotti kyljelleen ja napauta sitä pöytää vasten niin että pelmenit tippuvat jauhotetulle pöydälle.

Jos sinulla ei ole pelmenimuottia, tee näin: paina taikinasta muotilla/juomalasilla ympyröitä. Laita ympyröiden keskelle jauhelihatäytettä n. teelusikallisen verran. Taita ympyrä kahtia, taittele reunat yhteen, paina puoliympyrän päät yhteen ja painele reunat yhtenäisiksi vielä kerran.

Keitä pelmenejä lihaliemessä tai suolalla maustetussa vedessä niin pitkään, että ne nousevat pintaan. Valuta siivilässä ennen tarjoilua. Voit myös kaataa pienen lorauksen sulatettua voita pelmenien päälle. Tarjoile smetanan ja suolakurkkujen kanssa.

Tilaa lihat täältä.